Weinig pensioen opgebouwd, toch inkomen voor later?! - De BV meerdanCOMMUNICATIE
15555
post-template-default,single,single-post,postid-15555,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_popup_menu_text_scaledown,qode-theme-ver-9.5,wpb-js-composer js-comp-ver-5.5.5,vc_responsive

Weinig pensioen opgebouwd, toch inkomen voor later?!

Hoe dat kan? Het is simpeler en vooral leuker dan je dacht!

Natuurlijk, je hebt jaren een goede baan in loondienst gehad en je besluit rond je 55e het wat rustiger aan te gaan doen als zelfstandig adviseur. In dat geval heb je via je werkgever al heel wat jaren pensioen opgebouwd. Als je daarnaast ook een eigen huis bezit met overwaarde, wellicht wat belegd hebt en bovendien over spaargeld beschikt, dan hoef je geen rekenwonder te zijn om te weten dat het voor later wel snor zit.

Maar als je 30 of 40 bent, zelfstandig professional, niet of maar heel kort in loondienst hebt gewerkt, geen eigen huis bezit, veel kosten maakt voor je gezin en ook wel eens een periode geen opdrachten hebt, dan ziet je situatie er anders uit. Nogal wat professionals denken daarom niet na over hun inkomen voor later, druk als zij zijn met hun huidige inkomsten.

Toch is dat niet handig en gelukkig is er een oplossing waarvan je niet alleen later, maar ook nu al voordeel hebt. Even iets meer over pensioenen; de meeste aanbieders van pensioenen komen met oplossingen waarmee je fiscaal voordelig spaart voor later. Als je besluit dat te gaan doen, mag je tot het moment dat je met pensioen gaat, niet meer aan dat geld komen. Dat kan best wel eens zuur zijn, want het ene jaar gaat het heel goed met je opdrachten, maar het andere jaar minder. Dan wil je een beetje flexibel kunnen zijn met het geld dat je opzij hebt gezet.

Inkomenscoöperatie voor én van zelfstandigen

Dat kan met een inkomenscoöperatie voor en van zelfstandigen. Een inkomenscoöperatie is namelijk een rechtsvorm, waarvan de leden zelf het beleid bepalen en invloed hebben op de manier waarop met hun geld omgegaan wordt. Heel anders dan bij een verzekeraar of pensioenfonds. Het is meer een broodfonds, maar dan wel gericht op de lange termijn, niet  alleen op de eerste 2 jaar van arbeidsongeschiktheid.

Hoe gaat dit in zijn werk?

Stel dat je samen in een inkomenscoöperatie stapt om een deel van je netto inkomen -dus geen gedoe met fiscale regels voor pensioenen- te investeren in je eigen regio. In de echte economie, controleerbaar en dichtbij. Stel dat jullie ook besluiten om daarbij de voorkeur te geven aan investeringen in basisvoorzieningen, zoals voedsel, duurzame energie, wonen en infrastructuur. Dan gebeuren er twee dingen: ten eerste versterkt je de regionale economie, waar jij als professional direct baat bij hebt. Want een sterkere regionale economie, betekent nu eenmaal vaker: werk voor jezelf.

Daarnaast ga je door te investeringen in basisvoorzieningen op twee manieren rendement opbouwen: in geld èn in natura. Natura? Is dat niet heel soft? Nee, juist helemaal niet. Waar het om gaat is dat je als lid van een inkomenscoöperatie voor jezelf goed nadenkt wat je nu en later aan basisvoorzieningen nodig hebt en hoeveel je daarvoor nu opzij kunt zetten. Door nu bijvoorbeeld in zonne-energieparken of woningen te investeren, krijg je ieder jaar dat je investeert gratis energie of krijg je het recht op een betaalbare woning: voor jezelf of voor je kinderen. Daarmee druk je de kosten van je levensonderhoud nu en later. Hoeveel inkomen voor later heb je dan in geld uitgedrukt nog nodig?